FOTOĞRAFSIZ TARİFLER SERİSİ#14 TUZLU LOKUM

Selamlarr sevgilerrr:))) Bayram bitti ve sonunda şehre döndük. Kendi adıma mutluyum evimi çook özlemişim. Günlerdir yatağımın rahatlığını arıyordum resmen.

Neler yaptım bayram süresince? İnstagram'dan takip edenler görmüşlerdir genel hatlarıyla:) Büyüklerimizin gönlünü aldık, ziyaretlerimizi yaptık, bayram tatlıları pişirdik, etlerimizi kavurduk, lüplüp yuttuk, Karadeniz'e gitmişken pide yemeden de dönemezdim:) 8saatte kazasız belasız İstanbul il sınırına geldik ama ilerlemek ne mümkün. E5, TEM, Sahil yolu, Bağdat Caddesi kilit:/ Aralardan derelerden kaça kaça 2.5 saatte ancak evimize vardık.

 Blogu çok boşladım bu ara farkındayım. Bunun için tekrar tekrar özür dilerim:( Mr.E'nin isteğiyle "daha işe yarayan şeyler" paylaşmayı düşünüyorum önümüzdeki birkaç gün:) Çay saati tarifini uygun gördüm ilk olarak. Ne demek tuzlu lokum? Aslında bir çeşit tuzlu çörek. Poğaça kadar yumuşak değil, kurabiye kadar da sert değil. Tarifini vereceğimse Erzurum'da çokça yapılan bir tarif. Şekerlisi de oluyor ama bin çeşit kurabiye varken tuzlusu daha güzel bence:))))

Malzemeler:
Yarım paket margarin
1,5 çay bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta
1 paket kabartma tozu,
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un.

Üzerine: Çörekotu/ Susam

Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki tereyağı sıvı yağla iyice ezilir. Üzerine un ekleyerek ufalanan hamur haline getirdikten sonra 1 yumurtanın tamamı, diğerinin sadece akı hamura eklenir. Sarısı üzerine sürmek için ayrılır. Kalan malzemeler de eklendikten sonra iyice yoğurarak sertçe, ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Rulo haline getirilerek verevlemesine kesilir. Paralelkenar şeklindeki hamurları iyice yağlanmış tepsiye dizip, üzerlerine az miktarda sıvı yağ ile inceltilmiş yumurta sarısı sürülür. Üzerine çörekotu ya da susam serpilerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. (Soğuyunca sertleşecektir.) Soğuduktan sonra hava almayan bir kapta 1 hafta kadar bayatlamadan saklayabilirsiniz.

Ben dumanı üzerindeyken yemeyi çok seviyorum. Tereyağının verdiği o yumuşaklık, ağızda dağılma hissi başka bişi;)

Afiyet olsunnn!!!!

Yorumlar

  1. Senin headerını yerim ben yer ;))) mutfaktadamı becerikliyiz neee ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ehihi birazcık acemi işi header'ım ama başlık fikrini sen verdin:)) tişikkirlir sipırmın:p
      yemek pişirmeyi seviyorum ya :))))) bi de zorunluluk olmayınca daha bir şevkle yapıyorum:D

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar