13 Kasım 2013 Çarşamba

Günün Tarifi : AŞUREE!

Malum Muharrem ayı geldi ve her evde aşure kaynamakta. Bizim evin aşure yapanı biricik anneannem. Yemeklerinin ve aşuresinin üzerine tanımam. Her evin kısırı farklı olduğu gibi aşuresi de farklıdır. Buyrun bizimki nasılmış anlatayım:

Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasülye
1 avuç kuru üzüm
1 avuç kuru kayısı
3 su bardağı toz şeker( zevkinize göre ayarlanabilir)
1 portakal kabuğu rendesi
1 kabuk tarçın
5-6 tane karanfil
1 elma
Kaynar su

Kıvam vermek için:
1 su bardağı soğuk su
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta

Üzeri için:
Fındık
Ceviz
Tanelenmiş nar
Tarçın
Kuş üzümü

Yapılışı:
Bir gece önceden, sıcak suda bekletilen bakliyatlar ayrı tencerelerde iyice haşlanır, süzülür, kabukları ayıklanır ve bekletilir.
Büyükçe bir tencerenin içine tüm bakliyatlar, kuruyemişler ve şeker eklenir.
Üzerini geçecek kadar kaynar su eklenir ve ocağa konur.


Küp küp doğranmış elma harca katılır.
Bir kenarda karanfil ve kabuk tarçın yarım çay bardağı suyla kaynatılır. Suyu harca dökülür.

Bir yanda soğuk suya nişasta ve un eklenerek macun kıvamına gelene kadar elde çırpılır.

Elde ettiğimiz sulu nişastalı karışım azar azar dökülerek, bir yandan sürekli karıştırarak bütün harca yedirilir. Çok katılaşırsa kaynar su eklenir.
2 taşım kaynatılır, portakal kabuğu eklenir altı kapatılır. Soğumaya bırakılır.

Kaselere bölüştürülüp üzeri süslenir. Ben her zaman ilk pişenden sıcak sıcak yerim:) Süslenmesini beklemem:) Afiyet olsun şimdidenn:))))))

2 yorum:

  1. Bugün noldu sana böyle...yazı üstüne yazı giriyorsun bakıyorum:)))
    Bana yap aşure getir:)))
    Bende pişer pişmez yiyenlerdenim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayadır ihmal ettim blogu. Evde aşure yapılıyorken hazır tarifi de ekledim gitti. buyur gel bekleriz kuzumm.

      Sil