Tarsus'tan Gelenler

Dikkat ileri derecede tatlı içerir!!! Baştan uyarayım da sonra ay bu saatte yapılır mı demeyin:))) Babam hem iş hem aile toplantısı için Tarsus'a gitti 3 günlüğüne. Dönüşte mutlaka boş gelmeyeceğini biliyrdum:) Genelde kerebiç, cezerye, yayla bandırması ve havuç dilim baklava getirirdi. Bu sefer menüyü değiştirmiş. Yazmasam olmazdı:) Yakından bakalım neler gelmiş:)

Mamülle başlayalım. Hayatınızda hiç duydunuz mu bilmem de ben çok duyup da ilk defa tadabildim bu gece:) İrmikten yapılan bir çeşit tatlı çörek. Hamuru değil içi tatlı. Özel satılan mamül kalıpları varmış. Başlı başına sektör yau:) İçinde hurma ezmesi var. Üzerine yerken mutlaka pudra şekeri serpmek gerekiyormuş. Yenme saatleri de varmış bunun. Saat 10.00 la 14.00 arasıymış. Bir daha şehrin hiç bir yerinde bulunmazmış. El arabalarında satılıyormuş. Bu dediğim eskidenmiş tabii. Şu anda satan pastaneler mevcutmuş ama hala saatleri aynıymış:) Ben çok bayılmadım açıkçası. Şekerpare ve revani severim ama şerbetli tatlı oldukları için. Onun dışında irmik tatlısı sevmem mesela. Bunu da o yüzden sevmedim sanırım. Sembolik olarak şurada buldum. Tarifi de mevcut.



Bir diğeri Cevizli Sarma <3 Fıstıklısından ölümüne nefret ederim. Ama bu bambaşka:)) İBODO bu işi biliyor yau:) Bence baklavadan çok daha lezzetli.

Kısaca tarif edersem;
10 tane incecik açılmış baklava yufkası üst üste araya tereyağ sürerek dizilir. Kenarına da irice çekilmiş cevizler bolca serpilir. Rulo halinde sarılıp 2 parmak kalınlığında dilimlenir. Öylece pişirilir. Sıcak şerbet dökülüp sıcakken servis yapılır. Ben 3 defa yedim ama hepsinde soğuktu. O hali de muhteşem bence. Bu lezzeti özellikle önerdiği için kuzenim Sabiş'e bir defa daha teşekkürlerimi iletmeliyim:)
Artık havuç dilim baklavadansa bunu tercih ediyorum. Yemeyene tavsiye ederim:))




Sırada kerebiç var:)))Tamamen içliköfte mantığında. İçi silme ceviz ve fıstık dolu olur. Yuvarlanarak her tarafı kapatılır. Dışı yine irmikten yapılıyor. Bu da şerbetsiz bir tatlı ama üzerine Meyan denilen bembeyaz bir köpükle servis ediliyor. Köpük pırıl pırıl parlar. Krem şanti kıvamında ama tadı asla öyle değil. Çok daha yoğun bir tadı var, boğazı hafif yakar. Bizim evde yiyip de bayılmayan yok:) Yine yolunuz düşerse mutlaka deneyin. Efsanedir.
Amcam bize ilk getirdiğinde annem o güzelim köpüğü krem şanti getirdi sanıp çöpe atmış yenmez diye:))) Biz de onsuz yiyemedik. Tatsız tuzsuz bir şey çünkü:) Anneme çok kızmıştım o gün resmen 2 kilo kerebiç gözgöre göze ziyan olacaktı ki anneannem şerbet yapmayı akıl edip üzerine döktü komşulara dağıtmıştı:))))) Hiç unutmuyorum o kerebiç katliamını:p Esefle kınarız annemi:p

İBODO ne demiş bakalım:)


Tarsus’ taki kerebiçin tek adresi İBODO.
“Kerebiç; Hatay ve Mersin yöresine ait, Ramazan’da çokca tüketilen bir tatlıdır. Beyaz bir köpüğün içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu olan, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır.
Yapımında kullanılan beyaz köpüğü oluşturan Çöven kökü nedeniyle kerebiç, alışılmışın dışında bir lezzete sahiptir.
Beyaz köpüğünün elde edilişi: Çöven kökünün bir gün ıslatılıp bekletilmesinden ve devamlı kaynatılmasından elde edilen beyaz köpük, başka bir kaba alınır. Şekerle karıştırılarak çırpılır ve böylece kerebicin beyaz köpüğü elde edilmiş olur.”

Melengiç kahvesi de getirmiş bu sefer. Ben bunu da sevmedim. Sütlü türk kahvesi mantığında ama kendisi siyah tanecikli macun kıvamında yapışkan bir şey. Tadı bir tuhaf. Tam olarak kavrulmuş ayçiçeği çekirdeğinin içlerini rondodan geçirip süte tozunu katmışsın gibi oluyor. Seveni illa vardır da tad bana çok yabancı geldi. Sevemedim o yüzden. Pişirmeyi bilen varsa, "aman da bir yaparım bayılırsın" diyen bir zahmet postun altına yorum yazarsa teşekkürlerimi sunacağım:) Geleneksel ve kolay bulunmayan bir şey ne de olsa.

Tarsus ganimetlerimiz bu kadar:)))))) Mayıs ayında sıkma partisi varmış bizim bahçede:) Bol bol fotoğraf çekmeyi planlıyorum gidebilirsem. Zira 5 yıldır bir türlü gidemedim. İnşallah bu sefer nasip olur da giderim. Çok istiyorum çünkü. Herkesi öperim. Bu saatte canını çektirdiğim varsa şimdiden özür dilerim:))

Yorumlar

  1. tatlıları boşver de sıkma dedin karnım acıktı:( sıkma nedir bilmeyen çoktur. bizim memleketlerde yakın galiba adaş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))))) Ahahah CİDDİ Mİİ:O Ben fahri Tarsusluyum:) Valla sıkma candır ya. Yinmez mi o hele de ayranla misss. Benim de canım çekti bak şimdi off off:))))

      Sil
  2. Sıkmaaa ben de bilirim ne tattır o öyle. :)) ımmmmh :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ohhh Adanalılar mersinliler koştu kokuyu duyunca :p

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar