Fotoğrafsız Tarifler Serisi 22# Köfteli Brüksel Lahanası

Merhaba:) Kış sebzelerini sever misiniz? Ben yeni yeni alışmaya çalışıyorum. Hala çok mesafeli olduklarım var mesela... yer elması, şalgam, kereviz ve brokoli:/ Nispeten tadını sevdiğim brüksel lahanasını nasıl iştah açıcı hale getirmeye çalıştığımı anlatacağım bugün. Sevmediğiniz sebzelerle de deneyebilirsiniz. Hadi başlayalım:)

Malzemeler:
300gr. kıyma
500gr. brüksel lahanası / brokoli
3 y.k bayat ekmek içi
1 ç.k karbonat
1 yumurta
birkaç damla limon suyu
300gr. mantar
2 y.k sıvı yağ
1 küçük baş kuru soğan
2 ya da 3 diş sarmısak
baharatlar ( tuz, pul biber, yenibahar, kekik)

Sosu için:
1/2 litre süt
2 y.k un
1 y.k tereyağı
1 yumurta
2.t.k acı hardal
tuz 

Üzeri için:
Kaşar peyniri(ya da eriyebilen farklı peynirler)

Yapılışı:
Brüksel lahanalarını az suyla ve biraz tuzla 10-15 dk. kadar kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır.

Büyükçe bir kaseye kıyma, minik doğranmış soğan ve sarmısaklar iyice yoğurulur. Bir fincanın içine karbonat ve limon suyu eklenir iyice köpürtülür. Kıymaya eklenir. İyice karıştırdıktan sonra streç filmle kapatılıp buzdolabında en az 3 saat dinlendirilir. (1 gece beklerse daha iyi sonuç verir.)

Süre dolunca kıyma dolaptan çıkarılır. Biraz ılınınca toz haline getirilmiş ekmek içi, yumurta ve baharatlar eklenir. Son kez yoğurulur.

İrice toplar haline getirdiğiniz köfteler, kızgın yağda sadece dışı hafifçe kızarana kadar çevirilir.
Köfteleri çıkarıp mantarları ve haşlanmış brüksel lahanalarını aynı yağda çeviriyoruz. Tuz ve karabiber ekliyoruz. Mantarlar suyunu verdiğinde lahanalarla yağa sinmiş köftenin tadı özdeşleşecek. Mantarlar suyunu çekmeye başladığında ocaktan alınır ve köftelerle beraber tüm malzeme bir borcama yerleştirilir.

Başka bir tencerede tereyağ ve un kavrulur. Un kokusu gidince süt yavaş yavaş eklenir. Tuz eklenir. Sürekli karıştırarak beşamel sos hazırlanır. Sos kıvam alıp, kaynamaya başladıktan 2 dk sonra ocağın altı kapatılır. 1 kaseye yumurta kırılır ve iyice çırpılır. Sıcak sosa eklenir ve yumurtanın pişmesine fırsat vermeyecek şekilde hızla karıştırılır. İçine 2 tatlı kaşığı hardal eklenir. Sos iyice karıştırılıp borcama eşit şekilde dökülür. Üzerine bolca kaşar peyniri veya eriyebilen başka bir peynir eklenir. 

Fırında 190 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkınca 15 dk. sonra servis edilir. 

Afiyet olsun :))

Yorumlar

  1. adeta börek yapmışsın kuzum, ellerine sağlık :D

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, bloğunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım. Bana da beklerim ;) Sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar